Antonov Company
меню
data 15.04.2021 shows 676

Новини від "Укроборонпрому": законопроєкт №3822 – оборонні підприємства убезпечені від корупційних ризиків.

Понад 10 років діяльність Укроборонпрому регулюється окремим спеціальним законодавством. На сьогодні Концерн є таким собі "міні-Фондом держмайна" чи "квазі-міністерством", виконуючи функції з управління державним майном, делеговані державою.

Приміром, Укроборонпром дає згоду на відчуження та списання майна, передачу його в оренду, затверджує фінансові плани державних підприємств-учасників, призначає та звільняє їх директорів тощо. Проте система, яка дозволяє контролювати збереження державного майна, з іншого боку стримує можливості для залучення інвестицій та міжнародного співробітництва.

Законопроєкт №3822 дозволить запровадити прозору та ефективну модель корпоративного управління шляхом перетворення Державного концерну «Укроборонпром» та усіх його державних підприємств на господарські товариства.

Одночасно впроваджується механізм запобігання корупційним ризикам та убезпечення від прямого політичного впливу шляхом створення політично незаангажованих наглядових рад.

Чи це працює? Італійська оборонна компанія Leonardo має наглядову раду, яка складається із 12 членів, 10 з яких є незалежними. У 2020 році Leonardo визнано найпрозорішою оборонною компанією світу.

Можливість залучати іноземні інвестиції, яку відкриває №3822, змушуватиме оборонні підприємства працювати над своєю інвестиційною привабливістю. А отже, прозорість, відкритість, підзвітність та належне врядування – стануть пріоритетами для топ-менеджменту цих підприємств.

Форма успішно відправлена!