Antonov Company
меню
data 15.06.2021 shows 838

Створено кластер високих технологій «АНТОНОВ»

14 червня 2021 року на ДП «АНТОНОВ» відбулося підписання Генерального договору про кластер високих технологій «АНТОНОВ». Ініціаторами Кластера стали: ДК «Укроборонпром», ДП «АНТОНОВ», Національна академія наук України (НАНУ), Міністерство освіти і науки України.

Метою діяльності Кластера є досягнення вагомих успіхів у комплексному розвиненні, впровадженні високих технологій та виробництві авіаційної техніки, здійснення наукової, освітньої, інноваційної, виробничої та комерційної діяльності у сфері високих технологій задля створення новітніх авіаційних систем на основі інтеграції виробництва, науки та підготовки кадрів, а також виведення інноваційної продукції на внутрішні і зовнішні ринки.

До складу Кластера увійшли: ПАТ «Український науково-дослідний інститут авіаційної технології», Інститут надтвердих матеріалів ім. В.М. Бакуля НАНУ, Інститут проблем матеріалознавства ім. І. М. Францевича НАНУ, Інститут проблем міцності імені Г.С. Писаренка НАНУ, Інститут електрозварювання ім. С.О. Патона НАНУ, Інститут металофізики ім. Г.В. Курдюмова НАНУ, Інститут механіки ім. С.П. Тимошенка НАНУ, Національний аерокосмічний університет ім. М.Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут», Національний авіаційний університет, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».

За словами Генерального директора ДК «Укроборонпром» Юрія Гусєва, «Це дуже важлива подія, яку я анонсував на Президентському форумі «Україна 30». Кластер, що об’єднує науку, освіту та виробництво створюється на виконання доручення Президента України. Протягом кількох місяців ми плідно працювали з Національною академію наук, з Міністерством вищої освіти, з вищими навчальними закладами для того, щоб створити цей кластер і підґрунтя для нового покоління інженерів, конструкторів, які, я переконаний, з’являться спочатку в наших інженерних та технологічних вищих навчальних закладах, в наукових програмах академії наук і, звичайно, на виробництві наших літаків і взагалі -- на підприємствах обороно- промислового комплексу. Сьогодні середній вік головних конструкторів на підприємствах ДК «Укроборонпром» складає 65 років, що змушує замислюватися про те, що буде через 5-10 років, якими будуть конструктори та інженери на наших підприємствах, і що нам потрібно зробити, щоб з’являлися нові Сікорські, Корольови, Антонови».

Перший заступник Президента НАНУ Володимир Горбулін зазначив: «Для мене фірма «АНТОНОВ» − знак якості та надійності!» Серед перспективних напрямків розвитку технологій він виділив створення нового військово-транспортного літака з урахуванням досвіду розробки Ан-70, а також можливості застосування надважких літаків Ан-124-100 «Руслан» та Ан-225 «Мрія» в межах космічних програм.

Генеральний директор ДП «АНТОНОВ» Сергій Бичков сказав: «Сьогодні ми створили союз науки, вищих навчальних закладів та виробництва! Це дуже важливо, адже без нових технологій, зокрема, без нових матеріалів неможливо створити сучасний, конкурентоспроможний літак. Ми пишаємося тим, що протягом багатьох років у нас були дуже теплі та наукові і творчі зв’язки з академією наук України, які до сьогоднішнього дня продовжуються. Ми пишаємося, що одним з перших був створений денний філіал ХАІ на базі нашого підприємства, який показав ефективність у підготовці спеціалістів, навчання яких ведеться з урахуванням найновітніших досягнень сучасних як у технологічних, так і конструкторських науках. Ми дуже раді, що нас підтримують Міністерство вищої освіти та провідні університети країни у подальшому розвитку та підготовці інженерних та технічних кадрів для нашого підприємства».

Форма успішно відправлена!