Antonov Company
меню
data 04.12.2019 shows 1575

Відкритий лист Головному редактору Програми «Українські сенсації»

30 листопада 2019 року в програмі «Українські сенсації» був продемонстрований матеріал під ганебною назвою «Чому керівництво заводу «Антонов» свідомо прирекло літак та його екіпаж на смертельне падіння». В гонитві за «сенсацією» автори програми не лише вдалися до безпідставного звинувачення видатного фахівця, людини, яка все життя віддала розвитку та збереженню авіаційної галузі в Україні, а й показали в даному питанні повний непрофесіоналізм, припустившись багатьох фактичних помилок.

Зокрема:

  • сюжет присвячений дослідному зразку Ан-124, а на екрані здебільшого демонструється інший літак Ан-225 «Мрія» або «Руслани» в сучасній жовто-блакитній лівреї комерційного флоту авіакомпанії «Авіалінії Антонова», які плідно працюють в світі;
  • дикторський текст: «без спеціальних іспитів колись просто військовий літак просто не пустять в небо» – твердження хибне. На момент проведення сертифікаційних випробувань «Руслан» вже експлуатувався як військово-транспортний літак, час від часу виконуючи унікальні комерційні перевезення. Сертифікація була потрібна не для того, щоб дозволити його польоти, а щоб почати експлуатацію літака як цивільного комерційного повітряного судна;
  • випробування проходили відповідно до сертифікаційних вимог НГЛС-3, а не «як для винищувача»;
  • - дикторський текст: «такого «Руслана» ніде немає» – твердження хибне, адже його експлуатують ще авіакомпанії «Волга-Днєпр», «Загін 224» (РФ), «Максимус» (ОАЕ);
  • дикторський текст: «до екстремальних піруетів допускають не самий свіжий екземпляр» – літак 01-03 був побудований наприкінці 1984 року саме з метою використання його в проведенні льотних випробувань. На час катастрофи йому було майже 8 років, а проектний ресурс та термін служби «Руслана» – 45 років.
  • посада, яку обіймав Петро Васильович Балабуєв була не директор, а Генеральний конструктор.

Слід окремо наголосити, що відповідно до існуючих правил, була створена комісія з розслідування катастрофи дослідного Ан-124. Серед її причин не було названо провини керівництва АНТК ім. О.К.Антонова (нині – ДП «АНТОНОВ»).

Колектив ДП «АНТОНОВ» з повагою та скорботою ставиться до пам’яті людей, які загинули, виконуючи свій професійний обов’язок. Зверхнє та зневажливе ставлення до трагедії 13 жовтня 1992 року обурює почуття авіаторів.

Враховуючи зазначене вище, просимо авторів програми принести публічне вибачення за безпідставне звинувачення П.В.Балабуєва, змінити назву сюжету та виправити всі зазначені помилки.

ДП «АНТОНОВ» черговий раз звертається до представників ЗМІ з наполегливим проханням припинити вільне, непрофесійне тлумачення аспектів діяльності ДП «АНТОНОВ» та висловлювань його керівників. В разі зацікавленості в підготовці інформації за такою тематикою, просимо звертатися за роз’ясненнями та коментарями до прес-служби підприємства.

З повагою,

Президент ДП «АНТОНОВ»

Форма успішно відправлена!