Antonov Company
меню
data 28.12.2021 shows 3118

Антонов» показав перший військово-транспортний літак Ан-178-100Р №001

Сьогодні, 28 грудня, Державне підприємство «Антонов», що входить до складу Укроборонпрому, продемонструвало перший військово-транспортний літак Ан-178-100Р №001, призначений для проведення сертифікаційних випробувань. У заходах з нагоди завершення будівництва та передачі на випробування цього літака взяли участь профільні урядовці та вище військове керівництво держави.

Ан-178-100Р №001 – це літак нового покоління, який створено на базі сучасних світових інформаційних технологій. Він оснащений сотнями електронних обчислювачів, що дають змогу інтегрувати всі системи та датчики літака, автоматизувати контроль їх працездатності та оптимізувати керування.

Військово-транспортний Ан-178 може використовуватися для перевезення особового складу, доставки озброєння та легкої військової техніки посадковим і парашутним способами, а також для транспортування вантажів.

«Завтра буде рівно рік, як в цьому цеху ми зібрались для того, щоб за підтримки і безпосередньої участі Президента підписати історичний контракт, який запускає в небо нові літаки для нашої Армії та для наших Збройних сил.

Сьогодні ми бачимо перші плоди цього контракту – літаки, які найближчим часом злетять в небо і будуть служити нашим Збройним силам. Тоді, рік тому, мало хто вірив у те, що ми спроможні, у те, що ми готові, і в те, що ми це зробимо. Сьогодні ми підтверджуємо не лише спроможність, а й амбіції на нові контракти — контракти для ЗСУ, для Міністерства інфраструктури, Міністерства внутрішніх справ.

Тому я переконаний, що у нас попереду з вами багато роботи. І нехай новий 2022 рік принесе нам багато нових контрактів, багато роботи, багато нових літаків Цього року показники виробництва ДК «Укроборонпром» зросли на понад 20% насамперед завдяки авіабудуванню. Тому я хочу щиро подякувати за вашу працю. Слава ДП «Антонов», слава кожному працівнику цього легендарного заводу і слава Україні!», – зазначив генеральний директор Укроборонпрому Юрій Гусєв.

У програмі створення Ан-178-100Р беруть участь понад 30 українських підприємств, які освоїли виготовлення 177 комплектувальних виробів для цього літака. Зокрема, вперше в Україні ДП «АНТОНОВ», НТК «Екран», ПрАТ «ФЕД», ДП «ХАКБ» розробили та запровадили сучасну систему електронного керування літаком, систему керування механізацією крила. ДП «ВО «Південний машинобудівний завод» налагодило випуск основних стійок шасі.

В обладнанні літака задіяні також іноземні постачальники з країн Європи, США, Канади.

При реалізації програми Ан-178-100Р проведено великий обсяг робіт для забезпечення якісно нового рівня всіх систем літака, зокрема гідравлічної системи, систем керування літаком, електропостачання, кондиціювання повітря тощо.

«Дуже чутливо-емоційний момент. Багато з нас у дитинстві мріяли бути льотчиками. Але найскладніше – збудувати літак, яким потім будуть користуватися льотчики. Мені здається, що символічним і важливим є те, що Україна демонструє свою обороноздатність завдяки синергії, завдяки об’єднаним зусиллям. Сьогодні на цій церемонії присутні представники профільного комітету Парламенту, які підтримують повністю Збройні Сили, представники Збройних Сил України, Командування Повітряних Сил, керівництво Укроборнпрому і заводу, Мінстратегпром і Міністерство оборони. Я певен, що ось ця синергія і є запорукою нашої перемоги. І будуть не тільки три таких літаки, буде більше. Ми демонструємо, що вміємо будувати, вміємо літати і вміємо себе захищати. Дуже за це вам дякую», – наголосив Міністр оборони Олексій Резніков.

«Я щиро вдячний працівникам «Антонова» за те, що вони показали у справі, показали в металі те, що ми – одна команда, яка робить усе для покращення наших Збройних Сил. Вірте у ЗСУ, вірте в Україну!», – розповів Голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич.

Своєю чергою заступник Головнокомандувача ЗСУ Євген Мойсюк наголосив: «Збройні сили України потребують сучасної військової техніки, що підвищить наші спроможності та посилить національну стійкість. Я впевнений, що цей літак, АН-178, у вмілих руках наших пілотів наблизить перемогу України».

Командувач Повітряних Сил Збройних сил України Микола Олещук підкреслив: «Повітряні Сили довгих тридцять років чекали на перший борт для українського війська. І приємно, що це буде літак українського виробництва – Ан-178!

Втім, нам ще треба пройти непростий шлях – підготувати льотний склад, фахівців інженерно-авіаційної служби, щоб ми могли освоїти цей літак, обслуговувати його та якісно виконувати бойові завдання».

Перший заступник Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Денис Шарапов у своєму виступі наголосив, що зі створенням Мінстратегпрому держава стала значно більше уваги приділяти авіабудуванню.

Посадовець повідомив, що Міністерство спільно із зацікавленими сторонами розробило Державну цільову науково-технічну програму розвитку авіаційної промисловості на 2021–2030 роки, яку минулої осені затвердив Кабінет Міністрів України.

«Реалізація програми сприятиме створенню нових авіаційних технологій і матеріалів, нових робочих місць в Україні. Авіабудування має стати локомотивом для багатьох галузей нашої економіки», – зазначив Денис Шарапов.

У конструкцію літака внесено зміни з метою забезпечення функції десантування людей та вантажів, а також для виконання інших завдань Міністерства оборони України.

Державне замовлення на будівництво трьох літаків ДП «АНТОНОВ» отримало за підтримки Президента України Володимира Зеленського наприкінці грудня 2020 року.

Побудова літаків для потреб ЗСУ здійснюється згідно з планами. Повністю завершено побудову планера першого з трьох замовлених літаків. З випередженням термінів складено фюзеляж, крило, хвостове оперення другого Ан-178-100Р, розпочато складання планера цієї машини.

«Подія, яка відбувається сьогодні, стала можливою завдяки злагодженій роботі колективу «АНТОНОВ». Можна впевнено сказати, що ця праця була самовідданою, адже вона не припинялася навіть у період посилення пандемії. Щиро дякую кожному співробітнику підприємства та нашим партнерам! Попереду – багато роботи, але впевнений, що разом ми виконаємо усі завдання, спрямовані на оснащення Збройних Сил України новими транспортними літаками!», – зазначив генеральний директор ДП «АНТОНОВ» Сергій Бичков.

Довідково

Літак Ан-178-100Р призначений для:

  • перевезення людей;
  • перевезення спецзасобів, техніки та інших матеріальних засобів та вантажів;
  • десантування спеціальної техніки та парашутистів;
  • медичної евакуації поранених та постраждалих;

Основні об’єкти перевезення літака Ан-178-100Р:

  • матеріальні засоби, спеціальна техніка, матеріально-технічні засоби в стандартній тарі, а також на піддонах MIL-P-27443E HCU-6E 88”×108”;
  • люди, що потребують медичної евакуації: 40 осіб на стандартних санітарних ношах, 38 осіб на бічних сидіннях у супроводі 4 медпрацівників;
  • люди загальною кількістю до 100 осіб.

Основні об’єкти десантування літака Ан-178-100Р:

  • парашутисти в кількості до 86 осіб;
  • вантажі в контейнерах А-22;
  • вантажі на платформах Type V/88”.

Форма успішно відправлена!