Antonov Company
меню
data 13.07.2021 shows 763

Новини від "Укроборонпрому": ПЗУ №3822 “Укроборонпром: тотальне перезавантаження”

Про що? Проект закону #3822 - новий проект про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності, який дозволяє перетворити їх на “100% нові” сучасні оборонно-промислові компанії, підзвітні акціонеру – державі; надійні для створення сучасного озброєння та військової техніки; відкриті для інвесторів; довільність яких прогнозована для партнерів-інвесторів; ефективні в управлінні; та убезпечені від корупційних ризиків та прямого політичного впливу.

Докладна інформація про ПЗУ 3822 міститься на веб-ресурсі http://3822.tilda.ws/page13373705.html

Мета Проект запроваджує нову модель корпоративного управління об’єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі України відповідно до рекомендацій Організації економічного співробітництва та розвитку.

Що дасть новий закон? Проект формує законодавче тло для зміни системи управління підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності, підвищення їх конкурентоспроможності та створює умови для залучення інвестицій в оборонно-промисловий комплекс.

Законопроект реалізує “велику оборонну реформу” - комплексну концепцію трансформації оборонних підприємств, якими з 2010 року управляє ДК «Укроборонпром». Ця концепція була розроблена командою Концерну за участі Мінстратегпрому, Мінекономіки, народних депутатів, вітчизняних та міжнародних експертів.

Реформа передбачає створення галузевих науково-виробничих об’єднань у формі акціонерних товариств (далі - ГНВО), які виготовлятимуть сучасні види озброєння та військової техніки для сил безпеки і оборони України, та поступове запровадженням на них міжнародних стандартів ОЕСР з корпоративного управління підприємствами державної форми власності.

Для створення цих ГНВО державні оборонні підприємства пропонується перетворити у господарські товариства, запровадити в них сучасні моделі управління, системи контролю для перешкоджання конфлікту інтересів та корупції, міжнародні стандарти розроблення та виготовлення техніки та озброєння, механізми контролю якості, політики та процедури, які зроблять ці компанії та їх продукцію привабливими як для вітчизняних й іноземних замовників, так і для потенційних інвесторів.

Реформа пропонує об'єднати новостворені товариства за галузевим принципом у ГНВО за напрямами: авіаремонт, суднобудування, бронетехніка, радарні системи, високоточне озброєння, боєприпаси, виконання зовнішньоекономічної діяльності.

Реформа передбачає створення на базі Концерну нового акціонерного товариства - “Оборонні системи” (робоча назва), яке буде володіти акціями новостворених оборонних ГНВО, визначатиме їх стратегію та залучатиме для них інвестиції.

Це дозволить виконати новоутвореною вертикально-інтегрованою структурою поставлені перед нею завдання – якісне та вчасне розроблення, виготовлення, модернізація продукції військового призначення, надання послуг в інтересах оборони для оснащення та матеріального забезпечення сил безпеки і сил оборони, а також здійснення постачання товарів військового призначення та подвійного використання й надання відповідних послуг під час виконання заходів військово-технічного співробітництва України з іншими державами.

Таким чином, законопроект визначає три важливі речі:

  • Визначення інструментів швидкого та безпечного перетворення існуючих державних оборонних підприємств на сучасні оборонні компанії із забезпеченням їх безперервної діяльності, усунення перепон, які перешкоджають їх реорганізації та подальшому розвитку, забезпечення залучення ними інвестицій, фінансового оздоровлення та оновлення матеріально-технічної бази підприємств.
  • Визначення процедури перетворення Державного концерну “Укроборонпром” в акціонерне товариство (корпоративний центр нової структури) та засад подальшого функціонування його органів управління відповідно до міжнародних стандартів корпоративного управління.
  • Забезпечення можливості утворення трирівневої вертикально-інтегрованої структури на чолі з корпоративним центром, якому підпорядковуватимуться ГНВО, які, у свою чергу, включатимуть в себе виробничі господарські товариства. Така структура відповідатиме світовій практиці побудови успішних оборонних компаній, забезпечить ефективне управління в ОПК та сприятиме розвитку науково-виробничої кооперації.

Позитивний вплив Законопроект №3822 змінює наявні підходи управління в оборонно-промисловому комплексі та запроваджує новий цивілізований шлях розвитку галузі - через глибоке осучаснення оборонних підприємств та створення сприятливих законодавчих й організаційних умов для їх розвитку.

Нові механізми та процедури реформування в ОПК:

  • Норми проекту закону визначають порядок перетворення Концерну в акціонерне товариство, запроваджують нову модель корпоративного управління, розроблену міжнародними експертами у співпраці з фахівцями Міністерства економіки.
  • Передбачено, що замість Концерну буде створено корпоративний центр у формі акціонерного товариства – «Оборонні системи» (робоча назва), який буде здійснювати управління новоствореними ГНВО. Єдиним акціонером такого корпоративного центру буде держава.
  • Законопроєкт визначає механізм управління цієї компанією - через професійну наглядову раду, не менше третини складу якої становитимуть незалежні директори. Члени наглядової ради отримуватимуть пропорційну винагороду.
  • Законопроєктом забезпечується можливість утворення трирівневої вертикально-інтегрованої структури на чолі з корпоративним центром, якому підпорядковуватимуться галузеві науково-виробничі об’єднання, які включатимуть в себе виробничі господарські товариства. Для цього законопроєкт передбачає, що розпорядження акціями (частками у статутному капіталі) господарських товариств може здійснюватися виключно за рішенням Кабінету Міністрів України без можливості їх продажу.
  • В законопроекті визначені особливості перетворення державних, у тому числі казенних, підприємств у господарські товариства, які дозволятимуть провести процес перетворення одночасно, швидко, безпечно та ефективно.
  • Передбачається заняття обмежень у розпорядженні майном підприємств з метою його передачі для формування статутних капіталів новоутворених товариств, вирішується питання виконання зобов’язань підприємств перед кредиторами з одночасним дотриманням прав останніх.
  • Проект закону визначає, що державні оборонні підприємства, в тому числі казенні підприємства та підприємства, стосовно яких порушено провадження у справі про банкрутство, можуть бути перетворені у господарські товариства.
  • Вирішується питання відсутності у багатьох підприємств фінансових ресурсів, необхідних для проведення оцінки майна, технічної інвентаризації та попередньої державної реєстрації речових прав на майно, які необхідні у процедурі реорганізації.
  • Визначаються механізми збереження майна підприємств ОПК в процесі їх реформування.
  • Вирішується питання користування підприємствами закріпленими за ними об’єктами державної власності, які не підлягають приватизації, та земельними ділянками.
  • Забезпечується провадження діяльності товариств в рамках мобілізаційної підготовки, а також діяльності, пов’язаної із державною таємницею.
  • Зберігаються пільги та інші види державної підтримки підприємств.
  • Встановлюється механізм централізованої виплати товариствами в ОПК дивідендів.
  • Законопроект пропонує механізми, що забезпечують безперервність повноважень підприємства як розробника, виробника, та постачальника військової техніки та озброєння
  • Нормами проекту передбачено, що після перетворення у товариства зберігаються всі договори, в яких підприємство є стороною; дозволи та розпорядження, необхідні для продовження діяльності (державна таємниця, ліцензії, сертифікати, інші документи дозвільного характеру у межах строку їх дії); статус суб’єкта зовнішньоекономічної діяльності та повноваження на здійснення експорту, імпорту товарів військового призначення та товарів, які містять державну таємницю.
  • Забезпечується можливість створення товариствами спільних підприємств, залучення інвестицій для розвитку їх науково-дослідної та виробничої бази.
  • Проект закону дозволяє розпочати запровадження міжнародних стандартів корпоративного управління в новостворених компаніях.
  • На перехідний період трансформації протягом 3х років передбачається можливість спрямування частини чистого прибутку корпоративного центру на поповнення статутних капіталів підприємств з метою забезпечення їх фінансового оздоровлення, погашення їх заборгованостей, розвитку і модернізації виробництва, фінансування науково-технічних розробок, забезпечення їх інноваційної діяльності, забезпечення умов для проведення заходів з їх перетворення на господарські товариства або спрямування цих коштів до фондів інвестиційного, інноваційного розвитку.
  • Законопроєктом надається можливість відчуження надлишкового нерухомого майна товариств та направлення одержаних від продажу коштів на їх власний розвиток.

Українська оборонка перебуває напередодні великої реформи, яка має докорінно змінити підходи до управління державним оборонним секторам та відкрити вікно інвестицій і розвитку сучасних технологій, дозволить позбутися застарілих, неефективних управлінських підходів.

Усі ці роки, поки державні підприємства інших галузей та форм власності мали можливість розвиватися та трансформуватися, підприємства Укроборонпрому перебували «в лещатах» законодавчих анахронізмів Радянського Союзу та початкового періоду пострадянського регулювання, будучи «бранцем» кволої політичної волі

Щоб інтегруватися у цивілізований світ, виробляти техніку та озброєння на рівні країн НАТО, щоб випускати інноваційну, конкурентоспроможну продукцію, треба створити сучасне законодавче підґрунтя для “стрибку” та розвитку українських оборонних підприємств, запровадити сталу, сучасну, прозору та ефективну систему управління ними.

Єдиним шляхом реалізації цієї реформи є ухвалення законопроекту, який дасть законодавчий старт для початку реалізації комплексної стратегії з трансформації оборонної галузі та Державного концерну “Укроборонпром”.

Цей законопроект “застряг у часі”, а не випередив його. Він мав бути ухвалений іще 2015-го року, коли в Україні розпочалася реформа управління державною власністю і впровадження корпоративного управління на державних підприємствах.

Форма успішно відправлена!